Chyba żadnego z nas nie trzeba przekonywać do borówek. To niesamowite jagody, które nieodmiennie kojarzą się z latem, wakacjami. Borówki są słodkie, pożywne i niezwykle popularne. Często są określane jako superfood, gdyż są niskokaloryczne i niesamowicie dobre. Rosną w lesie, a nie ma chyba Polaka, który przynajmniej jako dziecko nie chodziłby w leśne zagajniki z garnuszkiem zbierać borówki. Są tak smaczne i mają piękny wygląd, że wiele osób uważa je za swoje ulubione owoce. Borówek nie trzeba przedstawiać, jednakże czasem przegrywają z egzotycznymi owocami. Dlatego tym typowo polskim owocom należy się doskonała promocja i zachęcanie Polaków do spożywania tego zdrowego owocu nie tylko latem. Mrożone owoce borówki doskonale nadają się do produkcji kompotów. Z surowych borówek wytwarza się najlepsze przetwory. Borówki są niskokaloryczne, ale mają wiele składników odżywczych. Krzew borówki jest delikatnie kwitnącym krzewem, który produkuje jagody o niebieskawym, fioletowym odcieniu, znane również jako popularne czarne jagody. Jest blisko spokrewniony z podobnymi krzewami, takimi jak te, które produkują żurawinę. Jagody są małe, o średnicy około 0,2–0,6 cala (5–16 milimetrów) i na końcu mają rozszerzoną koronę. Kiedy pojawiają się po raz pierwszy, mają zielony kolor, a w miarę dojrzewania pogłębiają się do fioletowo-niebieskiego. To smaczne i piękne w wyglądzie jagody, które doskonale zaprezentują się zarówno na wiejskim stole, jak i na eleganckim przyjęciu wśród wykwintnych potraw.