Borówka to prawdziwy rarytas wśród owoców. Dwa najpopularniejsze typy to borówka amerykańska, czyli najpopularniejsza odmiana uprawiana w USA oraz niska lub „dzika”, jagody zazwyczaj są mniejsze i bogatsze w niektóre przeciwutleniacze. Borówki należą do jagód o największej zawartości składników odżywczych. 1 szklanka (148 gram) porcji jagód zawiera 4 gramy błonnika, 25% manganu, 24% witaminy C, 36% witaminy K oraz pozostałe składniki odżywcze. Zawierają również około 85% wody, a jedna szklanka borówek zawiera tylko 84 kalorie i 15 gramów węglowodanów. Borówka jest niskokaloryczna, co czyni ją doskonałym elementem diety. Borówki to królowe żywności, gdyż zawierają przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są niestabilnymi cząsteczkami, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do starzenia się i chorób cywilizacyjnych, takich jak rak. Jeżeli chcesz zachować młodość, jedz dużo borówek. Uważa się, że jagody mają jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy spośród wszystkich popularnych owoców i warzyw. Dlatego borówki powinny być promowane do spożycia nie tylko latem. Główne związki przeciwutleniające w jagodach należą do rodziny przeciwutleniaczy polifenoli zwanych flawonoidami. Uważa się, że w szczególności jedna grupa flawonoidów, antocyjany, jest odpowiedzialna za wiele korzystnych skutków zdrowotnych tych jagód. Badania naukowe wykazują, że jagody czarnej borówki bezpośrednio zwiększają poziom przeciwutleniaczy w organizmie.