Świeże jagody to popularny letni przysmak. Mają słodki smak, są soczyste i pożywne. Jagody można jeść świeżo zebrane lub dodawać do różnych potraw według receptur. Można je również kupić i przyrządzić zamrożone. Badania wykazały, że borówki chronią przed chorobami serca i rakiem, a także mogą pomóc w utrzymaniu siły kości, zdrowia psychicznego i zdrowego ciśnienia krwi. Jagody borówek zawierają związki roślinne zwany antocyjanami. Dzięki temu borówki mają zarówno niebieski kolor, jak i wiele korzyści zdrowotnych. To właściwości detoksykujące organizm. Jagody borówki mogą pomóc w utrzymaniu serca w zdrowiu, zapewniają kościom wytrzymałość, dbają o zdrowie skóry, normują ciśnienie krwi, sprzyjają leczeniu cukrzycy, zapobiegają rakowi i generalnie dbają o zachowanie zdrowia psychicznego. Jedna szklanka borówek dostarcza 24% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Używaj jagód do gofrów, naleśników, jogurtu, płatków owsianych lub płatków śniadaniowych, wymieszaj je w smoothie lub syropie lub zrób z nich nadzienie do muffinków i słodkiego pieczywa. Osoby stosujące leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna, powinny skonsultować się z lekarzem przed planowanym większym spożyciem jagód borówek, gdyż wysoka zawartość witaminy K może wpływać na właściwości krzepnięcia krwi. Korzyści z borówki są nie do przecenienia. Możesz ją wykorzystać w różnorodnych potrawach. Rodzaj flawonoidu, czyli antycyjan, zapewnia borówkom wiele korzyści zdrowotnych. Flawonoidy to związki roślinne, które często mają silne działanie przeciwutleniające.
Wszystko co powinieneś wiedzieć o borówkach
utworzone przez admin | lut 16, 2021 | Rośliny leśne | 0 komentarzy

Najnowsze komentarze