Borówki są owocami, które bez wątpienia doskonale sprawdzą się w codziennej diecie, ze względu na wyjątkowe właściwości tych jagód. Nie tylko dzieci lubią borówki leśne. Jagody borówek mają największą zdolność antyoksydacyjną ze wszystkich popularnych owoców i warzyw. Wydaje się, że najsilniej działającym przeciwutleniaczem jagód są flawonoidy. Jagody zmniejszają uszkodzenia DNA, co może pomóc w ochronie przed starzeniem się i rakiem. Dlatego jagody borówki powinny być spożywane przez każdego, kto chce efektywnie zadbać o swoje zdrowie. Uszkodzenia oksydacyjne DNA są nieuniknioną częścią codziennego życia. Według opracowań naukowych występuje dziesiątki tysięcy razy dziennie w każdej komórce Twojego ciała, stąd tak ważna prewencja w postaci doskonałych darów natury, jakimi są borówki. Uszkodzenie DNA są jednym z powodów, dla których się starzejemy. Odgrywają również ważną rolę w rozwoju chorób, takich jak rak. Ponieważ jagody są bogate w przeciwutleniacze, mogą neutralizować niektóre wolne rodniki, które uszkadzają DNA. Promocja zdrowotna borówek powinna być szeroko rozpowszechniona. Mieszany sok z jagód i jabłek powoduje, że uszkodzenia DNA spowodowane przez wolne rodniki zmniejszają się o 20%. Te ustalenia zgadzają się także z pozostałymi badaniami nad dobroczynnym wpływem soku z borówek oraz samych owoców. Jeżeli chcesz zachować młodość i urodę przez długie lata, jedz dużo jagód borówki oraz pij naturalny sok, który zastąpi niezdrową colę lub sztuczne soki z dużą domieszką cukru.