Borówki to owoce, które są uwielbiane nie tylko przez dzieci. Wszyscy lubimy latem udawać się na wycieczki do lasów, żeby zbierać smaczne jagody borówki. Ale borówki to nie tylko smaczne owoce, ale również naturalny lek i kosmetyk. Borówki zmniejszają cholesterol, który jest szkodliwy i prowadzi do utraty zdrowia. Uszkodzenia oksydacyjne nie ograniczają się do komórek i DNA, problemem jest również utlenianie „złego” cholesterolu LDL, który pełni kluczową rolę w procesie chorób serca. Przeciwutleniacze w jagodach są silnie powiązane ze zmniejszonym poziomem utlenionego LDL. To sprawia, że jagody borówek utrzymują Twoje serce w doskonałym stanie. Badania wykazały, że dzienna porcja 50 gramów jagód borówek obniżyła utlenianie LDL o 27% w ciągu ośmiu tygodni u otyłych osób. Przeciwutleniacze w jagodach borówek zmniejszają główny czynnik ryzyka chorób serca, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym „złego” cholesterolu LDL. Jagody borówek są warte promowania, ze względu na zbawienny wpływ na organizm. To element diety oraz naturalny kosmetyk, który wpływa na wygląd skóry. Może być spożywany jako jagody borówki, koktajle oraz soki. Z mrożonek przygotujesz zdrowe kompoty, które dostarczą Ci niezbędnych witamin po sezonie. Jagody borówek mogą obniżać ciśnienie krwi i zapewniają korzyści dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca. Badania naukowe potwierdziły, że u otyłych osób, które miały wysokie ryzyko chorób serca, odnotowano spadek o 4-6% ciśnienia krwi po spożyciu 50 gramów jagód dziennie.