Plantatorzy promują borówkowe lody

Plantatorzy promują borówkowe lody

Opublikowany

Borówka uprawiana w całej Polsce jest jednym z najpopularniejszych smaków lata. Plantatorzy oraz lodowi rzemieślnicy zapraszają w niedzielę - 2 września – by uczcić Międzynarodowy Dzień Lodów Borówkowych. To jedna z ostatnich okazji na spróbowanie lodów z borówek zebranych w tegorocznym sezonie.

2. PL-1600X1600.jpg
W ramach przygotowań do Dnia Lodów Borówkowych miłośnicy lodów wybrali miasto i miejsce, w którym są najlepsze lody borówkowe. Konkurs jest organizowany w ramach kampanii „Lato z borówkami”, jego celem jest promocja lodowego rzemiosła i walorów owocu. Głosowanie trwało od 1 do 26 sierpnia. Oddano 83.657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni.
FJ1I3272.jpg

Zwycięski sorbet borówkowy. Pełne wyniki konkursu na stronie latozborowkami.pl  

Borówkowe propozycje Mistrza Tomasz Szypuły

Zwycięzcą konkursu na najlepsze lody borówkowe została kultowa „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie, w woj. opolskim. Jej właścicielem jest Pan Tomasz Szypuła, lodziarski mistrz Polski 2017, reprezentant kraju na Gelato World Cup 2018. Ta rodzinna tradycja trwa tu już od 40 lat i niezmienne jest to, że Pod Orzechem serwuje się lody własnej produkcji wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc.
FJ1I3636.jpg
Zapraszamy na święto lodów borówkowych. Zaserwujemy sorbet borówkowy, lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Nie tylko w Polsce, będąc w Włoszech wielokrotnie słyszałem, że najlepsi kupują owoce jagodowe w Polsce - mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
2 (1).jpg
Borówka w naszej rodzinnej lodziarni była obecna od kiedy pamiętam, czyli od 40 lat. Osobiście polecam borówkę infuzjowaną ziołami, tymiankiem, lawendą – dodaje.

W Polsce trwa lodowa rewolucja

W Polsce w ostatnich latach branża lodziarska kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.
- Mamy jako branża większy dostęp do wiedzy, rosną też oczekiwania konsumentów. Rzemieślnicy potrafią skonstruować dany smak od podstaw, na bazie owoców, pektyn, wody, cukru. Nie jest to proste, ale warto. Mamy tradycje, robiliśmy w Polsce dobre lody, na owocach, na mleku, na śmietanie, jajkach, maśle. To były „polskie lody”, w najlepszym tego słowa znaczeniu - mówi Szypuła.
Bartek Deryło - współwłaściciel wrocławskiej lodziarni Krasnolód, która zajęła drugie miejsce w konkursie na najlepsze lody borówkowe - zapytany o to, jak widzi rozwój lodowego rzemiosła odpowiada: 
- To jest przyszłość! Nasi klienci są coraz bardziej świadomi i otwarci. Dlatego wzięcie tego, co najlepsze z przeszłości i tradycji daje wielką szansę na to, by tworzyć lody jakościowe. Oryginalne, na bazie autorskich receptur i produktów od sprawdzonych dostawców. Ludzie to doceniają i Wrocław jest tego przykładem.
Obecnie klienci lodziarni i goście restauracji są dużo bardziej świadomi i poszukują jakości.  Coraz więcej jest przykładów współpracy plantatorów z cukiernikami, szefami kuchni. Obok „lodów dla ochłody”, mamy konsumpcję dla przyjemności smakowania.

Promujemy jakości opartą o polskie owoce

Rzemieślnicy wiedzą, od czego zależy smak, dlatego poszukują produktów wysokiej jakości, od sprawdzonych producentów, którzy mogą zapewnić odpowiednie warunki wzrostu, zbioru, przechowywania, transportu, a przy tym również stałą jakość i regularne dostawy. Nie od dziś też wiadomo, że najlepszy produkt, to produkt sezonowy i lokalny. Poza tym używając lokalnych produktów wspieramy lokalną gospodarkę - dodaje Szypuła
A.jpg

Mistrz Tomasz Szypuła w towarzystwie plantatorów spod Głubczyc. 

- Owoce i zioła? Te połączenia są znakomite, np. borówka z lawendą, malina i rozmaryn. Może być tak, że są to połączenia ciekawe w danym regonie, a na północy ich już nie będzie. I o to chodzi, w lodach rzemieślniczych, by każda lodziarnia była indywidualna. Warunkiem jest oczywiście kreatywność i znakomite produkty. Wtedy ludzie przyjeżdżają, bo mogą tam smakować czegoś, czego nie ma gdzieś indziej. 
FJ1I3707.jpg

Bartek Deryło - Krasnolód, Agnieszka Szydziak - Have a Bite, Tomasz Szypuła - Lodziarnia Pod Orzechem.

Jakość produktów lokalnych ma potwierdzenie w postaci konkretnych osób zajmujących się ich wytwarzaniem. Są znani z imienia i nazwiska. Można się do nich wybrać, 50 czy 200 kilometrów, by sprawdzić na miejscu jakość ich pracy. Rzemieślnicy wiedzą bardzo dużo o rynku produktów i chętnie, często też z satysfakcją, dzielą się tą wiedzą ze swoimi klientami. Tego rodzaju kooperacje między specjalistami z różnych dziedzinami rodzą zrozumienie, a to nową jakość, tak ważną i żywą w gastronomii. Bartek z Krasnolóda widzi w tym same plusy: 
- Uniezależnienie od pracy na gotowych lodziarskich półproduktach daje nam niesamowitą wolność. Pozwala nam to pokazywać własne spojrzenie na lody. Wyróżnia nas też selekcja dostawców. Znamy personalnie osoby, które mają sady w Trzebnicy, pola truskawek, czy pana Andrzeja, który na co dzień zajmuje się tłoczeniem olejów, a dla nas robi masło orzechowe, każdorazowo ustalając stopień wyprażenia i zmielenia orzechów.

6 ścana .jpg
- Lokalne może być lepsze - to jest nasz wspólny przekaz. Lody z najlepszych w konkursie lodziarni mają światową jakość, bo produkt użyty do ich produkcji taki właśnie jest. Polskie owoce kupują producenci z całego świata, dlatego wielką ignorancją byłoby nie wykorzystać ich tutaj na miejscu. Mają tego świadomość lodowi rzemieślnicy. Wiem, że szukają producentów i jakościowych, lokalnych, sezonowych składników, chcą wiedzieć jak najwięcej o tym produkcie, jego historii, uprawie, zbiorach, przechowywaniu, ludziach, którzy są w te procesy zaangażowani. Wtedy z czystym sumienie, a może nawet satysfakcją mogą powiedzieć gościom, jak powstają ich lody - mówi Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna portalu Have a Bite, patronującego poszukiwaniom twórczych pasji i najlepszych lodów borówkowych.

Lato z borówkami 

Kampania „Lato z borówkami” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promuje w Polsce walory smakowe i zdrowotne borówki, która jest naszym hitem eksportowym. Polska jest latem jej wiodącym dostawcą. 80% krajowej produkcji dociera do konsumentów na 4 kontynentach. W sierpniu cały świat kupuje w Polsce. W jakimś sensie zapraszamy zatem na najlepsze lody borówkowe na świecie - podkreśla Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Wyniki konkursu na najlepsze lody borówkowe sezonu 2018 na stronie latozborowkami.pl

2. PL-1600X1600.jpg

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.

Więcej zdjęć znajdziecie Państwo w zakładce Press Kits.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Powiązane artykuły
Wyniki konkursu na najlepsze lody borówkowe sezonu 2018

temu

W konkursie wybieraliśmy miasto i miejsce, w którym są najlepsze lody borówkowe. Borówka jest jednym z najpopularniejszych smaków w sezonie letnim. Wiele lodziarni ma borówkowe lody w swojej ofercie. Szukaliśmy tych najsmaczniejszych. Głosowanie trwało od 1 do 26 sierpnia. Oddano 83.657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni.
Borówki – dobre bo polskie, jedne z najzdrowszych owoców lata

temu

Pytanie na Śniadanie: dlaczego warto jeść borówki? Można je kupić teraz w każdym sklepie, są smaczne, słodkie i są bardzo zdrowe, działają jak leki. Są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Polecane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, obniżają wysokie ciśnienie, regenerują mózg i układ nerwowy. Korzystnie wpływają na wzrok i młody wygląd skóry, usuwają toksyny z organizmu, redukują cholesterol. A Polska jest jednym z największych ich producentów.
Zapraszamy na święto lodów borówkowych

temu

Borówka uprawiana w całej Polsce jest jednym z najpopularniejszych smaków lata. Plantatorzy oraz lodowi rzemieślnicy zapraszają w niedzielę - 2 września – by uczcić Międzynarodowy Dzień Lodów Borówkowych. To jedna z ostatnich okazji na spróbowanie lodów z borówek zebranych w tegorocznym sezonie.
Producenci lodów: dobre lody to w 50% świeże owoce

temu

Borówka uprawiana w całej Polsce jest jednym z najpopularniejszych smaków lata. Plantatorzy borówek oraz lodowi rzemieślnicy zapraszają w niedzielę - 2 września – by uczcić Międzynarodowy Dzień Lodów Borówkowych. To jedna z ostatnich okazji na spróbowanie lodów z borówek zebranych w tegorocznym, wyjątkowym, sezonie.