Producenci lodów: dobre lody to w 50% świeże owoce

Producenci lodów: dobre lody to w 50% świeże owoce

Opublikowany

Borówka uprawiana w całej Polsce jest jednym z najpopularniejszych smaków lata. Plantatorzy borówek oraz lodowi rzemieślnicy zapraszają w niedzielę - 2 września – by uczcić Międzynarodowy Dzień Lodów Borówkowych. To jedna z ostatnich okazji na spróbowanie lodów z borówek zebranych w tegorocznym, wyjątkowym, sezonie.

2. PL-1600X1600.jpg
W ramach przygotowań do Dnia Lodów Borówkowych miłośnicy lodów wybrali miasto i miejsce, w którym są najlepsze lody borówkowe. Konkurs jest organizowany w ramach kampanii „Lato z borówkami”, jego celem jest promocja lodowego rzemiosła i walorów owocu. Głosowanie trwało od 1 do 26 sierpnia. Oddano 83.657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni.
FJ1I3272.jpg

Zwycięski sorbet borówkowy. Pełne wyniki konkursu na stronie latozborowkami.pl  

Najlepsze lody powstają z owoców spod Głubczyc w opolskim

Zwycięzcą konkursu na najlepsze lody borówkowe została kultowa „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie, w woj. opolskim. Jej właścicielem jest Pan Tomasz Szypuła, lodziarski mistrz Polski 2017, reprezentant kraju na Gelato World Cup 2018. Ta rodzinna tradycja trwa tu już od 40 lat i niezmienne jest to, że Pod Orzechem serwuje się lody własnej produkcji wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc.
FJ1I3649.jpg
- Zapraszamy na święto lodów borówkowych. Zaserwujemy sorbet borówkowy, lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Borówka świetne łączy się z innym owocami jagodowymi. Nie tylko w Polsce będąc w Włoszech wielokrotnie słyszałem, że najlepsi kupują owoce jagodowe w Polsce - mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
2 (2).jpg
Borówka w naszej rodzinnej lodziarni była obecna od kiedy pamiętam, czyli od 40 lat. Osobiście polecam borówkę infuzjowaną ziołami, tymiankiem, lawendą – dodaje.

W Polsce trwa lodowa rewolucja

Dobre lody to w połowie znakomite surowce, ponieważ na kilogram lodów potrzebne jest pół kilograma świeżych, sezonowych, owoców. Co innego lody przemysłowe, które w połowie wypełnione są powietrzem. W Polsce w ostatnich latach branża lodziarska kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.
- Mamy jako branża większy dostęp do wiedzy, rosną też oczekiwania konsumentów. Rzemieślnicy potrafią skonstruować dany smak od podstaw, na bazie owoców, pektyn, wody, cukru. Nie jest to proste, ale warto. Mamy tradycje, robiliśmy w Polsce dobre lody, na owocach, na mleku, na śmietanie, jajkach, maśle. To były „polskie lody”, w najlepszym tego słowa znaczeniu - mówi Szypuła.
Obecnie klienci lodziarni i goście restauracji są dużo bardziej świadomi i poszukują jakości.  Coraz więcej jest przykładów współpracy plantatorów z cukiernikami, szefami kuchni. Obok „lodów dla ochłody”, mamy konsumpcję dla przyjemności smakowania.

Nie ma jakości bez świeżych owoców 

Rzemieślnicy wiedzą, od czego zależy smak, dlatego poszukują produktów wysokiej jakości, od sprawdzonych producentów, którzy mogą zapewnić odpowiednie warunki wzrostu, zbioru, przechowywania, transportu, a przy tym również stałą jakość i regularne dostawy. Nie od dziś też wiadomo, że najlepszy produkt, to produkt sezonowy i lokalny. Poza tym używając lokalnych produktów wspieramy lokalną gospodarkę - dodaje Szypuła
A.jpg

Mistrz Tomasz Szypuła w towarzystwie plantatorów spod Głubczyc. 

- Prowadzimy lodziarnię 40 lat. Rzemieślniczo, z pełną informacją, tak że ludzie wiedzą, co jedzą. Rzemieślniczość to świadomość, skąd coś pochodzi, że ktoś konkretny stoi za tym, co jemy. Borówki, maliny, jeżyny, seler naciowy, ogórki - wszystko wiem skąd pochodzi. Takie podejście uczy konsumentów. Wzrasta też świadomość po stronie cukierników. Lody stają się ważne dla ludzi. 83 tysiące głosów w lodowej zabawie? To duży sukces naszej branży – mówi Tomasz Szypuła

W lodach rzemieślniczych chodzi o indywidualność

- Owoce czy zioła. Te połączenia są znakomite, np. borówka z lawendą, malina i rozmaryn. To może być tak, że są to połączenia ciekawe w danym regionie, a na północy ich już nie będzie. I o to chodzi, w lodach rzemieślniczych, by każda lodziarnia była indywidualna. Warunkiem jest oczywiście kreatywność i znakomite półprodukty. Wtedy ludzie przyjeżdżają, bo mogą tam smakować coś, czego nie ma gdzie indziej – dodaje Szypuła.
- Lokalne może być lepsze - to jest nasz wspólny przekaz. Lody z najlepszych w konkursie lodziarni mają światową jakość, bo produkt użyty do ich produkcji taki właśnie jest. Polskie owoce kupują producenci z całego świata, dlatego wielką ignorancją byłoby nie wykorzystać ich tutaj na miejscu. Mają tego świadomość lodowi rzemieślnicy. Wiem, że szukają producentów i jakościowych, lokalnych, sezonowych składników, chcą wiedzieć jak najwięcej o tym produkcie, jego historii, uprawie, zbiorach, przechowywaniu, ludziach, którzy są w te procesy zaangażowani. Wtedy z czystym sumieniem, a może nawet satysfakcją mogą powiedzieć gościom, jak powstają ich lody - mówi Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna portalu Have a Bite, patronującego poszukiwaniom twórczych pasji i najlepszych lodów borówkowych.
6 ścana .jpg

Lato z borówkami 

Kampania „Lato z borówkami” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promuje w Polsce walory smakowe i zdrowotne borówki, która jest naszym hitem eksportowym. Polska jest latem jej wiodącym dostawcą. 80% krajowej produkcji dociera do konsumentów na 4 kontynentach. W sierpniu cały świat kupuje w Polsce. W jakimś sensie zapraszamy zatem na najlepsze lody borówkowe na świecie - podkreśla Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

    Wyniki konkursu na najlepsze lody borówkowe sezonu 2018 na stronie latozborowkami.pl

    2. PL-1600X1600.jpg

    Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

    Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.

    Więcej zdjęć znajdziecie Państwo w zakładce Press Kits.

    Kopiuj tekst

    Udostępnij

    Załączniki

    Pobierz wszystkie

    Najlepsze lody borówkowe 2018 (1).jpg

    grafika | 863 KB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (2).jpg

    grafika | 780 KB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (4).jpg

    grafika | 1,1 MB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (3).jpg

    grafika | 695 KB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (6).jpg

    grafika | 853 KB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (5).jpg

    grafika | 602 KB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (7).jpg

    grafika | 811 KB

    Pobierz
    Najlepsze lody borówkowe 2018 (8).jpg

    grafika | 698 KB

    Pobierz
    Powiązane artykuły
    Wyniki konkursu na najlepsze lody borówkowe sezonu 2018

    temu

    W konkursie wybieraliśmy miasto i miejsce, w którym są najlepsze lody borówkowe. Borówka jest jednym z najpopularniejszych smaków w sezonie letnim. Wiele lodziarni ma borówkowe lody w swojej ofercie. Szukaliśmy tych najsmaczniejszych. Głosowanie trwało od 1 do 26 sierpnia. Oddano 83.657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni.
    Polskie owoce są lepsze, ale zdziwisz się dlaczego!

    temu

    Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz, kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo dostępne przez okrągły rok, powinniśmy to robić ze świadomością, że jest to dla nas zdrowsze. Powinniśmy spożywać świeże produkty, które rosną w miejscu, w którym żyjemy. To najprostsza wskazówka, która poprawi stan naszego zdrowia i nasze samopoczucie. W ramach kampanii „Lato z borówkami” plantatorzy pokazują całoroczną pracę na rozsianych w całej Polsce plantacjach. Eksperci promują walory owocu, w którego produkcji osiągnęliśmy olbrzymi sukces. Lekarze przekonują do kupowania lokalnych warzyw i owoców. Wszyscy akcentują sezonowość – lato to najlepszy czas na jagodowy dietetyczny patriotyzm.
    Borówki – dobre bo polskie, jedne z najzdrowszych owoców lata

    temu

    Pytanie na Śniadanie: dlaczego warto jeść borówki? Można je kupić teraz w każdym sklepie, są smaczne, słodkie i są bardzo zdrowe, działają jak leki. Są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Polecane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, obniżają wysokie ciśnienie, regenerują mózg i układ nerwowy. Korzystnie wpływają na wzrok i młody wygląd skóry, usuwają toksyny z organizmu, redukują cholesterol. A Polska jest jednym z największych ich producentów.
    Razem możemy więcej

    temu

    Plantatorzy borówki mogą być wzorem. Wspólne działanie producentów to dziś podstawa wszelkiej działalności. Branżowym koordynatorem wielu projektów jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki. Wspólnie, razem, możemy więcej niż pojedynczo – Fundacja pokazuje, że współpraca jest możliwa i angażuje w nią kolejnych producentów. Fundacja powstała w 2017 roku aby rozwijać inicjatywę plantatorów, w szczególności zadania edukacyjne mające przybliżyć zdrowotne walory borówki i sukces branży, której udało się stworzyć modę na polską borówkę.