Polskie owoce są lepsze, ale zdziwisz się dlaczego!

Polskie owoce są lepsze, ale zdziwisz się dlaczego!

Opublikowany

Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz, kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo dostępne przez okrągły rok, powinniśmy to robić ze świadomością, że jest to dla nas zdrowsze. Powinniśmy spożywać świeże produkty, które rosną w miejscu, w którym żyjemy. To najprostsza wskazówka, która poprawi stan naszego zdrowia i nasze samopoczucie. W ramach kampanii „Lato z borówkami” plantatorzy pokazują całoroczną pracę na rozsianych w całej Polsce plantacjach. Eksperci promują walory owocu, w którego produkcji osiągnęliśmy olbrzymi sukces. Lekarze przekonują do kupowania lokalnych warzyw i owoców. Wszyscy akcentują sezonowość – lato to najlepszy czas na jagodowy dietetyczny patriotyzm.

EN-2000Xx1600.jpg

Borówka jest polska

Polska czy amerykańska? - to chyba najczęstsze pytanie wśród konsumentów. Amerykanie udomowili borówkę 100 lat temu. Polacy uprawiają ją od ponad 40 lat. W tym czasie staliśmy się jednym z jej wiodących producentów. Borówka cieszy się w Polsce rosnąca popularnością. W opiniach ekspertów powtarzają się sformułowania: owoc przyszłości, owoc XXI wieku. Eksperci są też zgodni – owoc niezbędny w diecie każdego. Jej uprawa to „sukces, z którego możemy być dumni”. Dlaczego to taka dobra wiadomość? 

Polskie jest lepsze, ale nie wiedziałeś dlaczego

- Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych - mówi dr n. med. Igor Łoniewski, PAM.    

Polskie jest lepsze, ale nie wiedziałeś dlaczego

Co ważne, a może nawet kluczowe. Żeby te egzotyczne warzywa i owoce tutaj do Polski zostały przetransportowane i sprzedane, one muszą mieć wybite wszystkie bakterie, które się na nich znajdują, i w związku z tym – nie mówię, że nie są smaczne – ale na pewno ich właściwości zdrowotne są ograniczone. Dlatego zachęcam do tego, by będąc w Egipcie, spożywać owoce, warzywa egipskie. Będąc w Kalifornii, spożywajmy kalifornijskie. A jak jesteśmy w Polsce, spożywajmy polskie. Chodzi o taką generalną zasadę

mówi dr n. med. Igor Łoniewski, z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie

Lato to w naszym klimacie czas największego bogactwa natury i dobry moment, aby zadbać o naszą odporność i zdrowie. O tej porze roku mamy największą szansę na wprowadzenie do swojej diety mnóstwa świeżych owoców i warzyw. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie – mówi Emilia Szczęsna z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Borówka jest bardzo silnym antyoksydantem

- Polecam przede wszystkim owoce jagodowe, czyli borówka, aronia, ale też truskawka, malina. Mamy naprawdę cudowne owoce i to nimi mamy się posiłkować, a nie owocami ściąganymi z Afryki lub z innych kontynentów. Borówka ma najwięcej antyoksydantów. Powinniśmy ją spożywać regularnie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jej walorem jest duża koncentracja składników antyoksydacyjnych, przede wszystkim flawonoidów - mówi dr n. med. Beata Dethloff z kliniki medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beaty Dethloff.

Borówka jest bardzo silnym antyoksydantem

W naszej diecie muszą być antyoksydanty. Mamy duży problem z wolnymi rodnikami, które niszczą nasz materiał genetyczny. Z biegiem czasu i w miarę rozwoju przemysłowego, cywilizacyjnego – tych rodników jest coraz więcej. Czynników które powodują, że wolnych rodników jest więcej, jest bardzo dużo. Jesteśmy nimi atakowani z każdej strony – zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz. Jesteśmy niewydolni i bez antyoksydantów nie poradzimy sobie z chorobami. W wyniku niszczenia materiału genetycznego powstają różne mutacje, a potem choroby, w tym nowotwory. Choroby, które nazywamy cywilizacyjnymi, jak gdyby godząc się na to, że muszą być częścią współczesności. A to błąd - dodaje dr Beata Dethloff.
Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol r.jpg
Borówka ma najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Pomagają one zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Borówka jest rekomendowana każdemu, od najmłodszych, po profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych - mówi Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.

Cudze chwalicie, borówki nie znacie

Powstaje kategoria Super Foods, niejednokrotnie szukamy takich Super Foods za granicą. To błąd, tak naprawdę wszystko mamy dostępne w kraju. Wspólna dla owoców jagodowych jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, które nadają kolor tym owocom - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, specjalista ds. żywienia, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

Cudze chwalicie, borówki nie znacie

Jeżeli mamy owoce, które są najbardziej bogate w antyoksydanty, to należy wspomnieć również o ich pozostałych walorach. Owoce jagodowe, czyli borówki, maliny, truskawki, żurawina. One charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą i jednocześnie bardzo niską podażą energetyczną. Tych owoców możemy zjeść więcej, a nie przesadzimy z dostarczaniem cukrów prostych - dodaje Łukasz Sieńczewski.

Dietetyczny patriotyzm

Zawsze powinniśmy kierować się sezonowością produktów. Korzystajmy z tego co w danym momencie rzeczywiście mamy dostępne z natury. Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo dostępne przez okrągły rok, powinniśmy to robić ze świadomością, że jest to dla nas zdrowsze - dodaje dr Patrycja Szachta.
Przed polskim konsumentem jest jeszcze wiele do odkrycia, jeśli chodzi o borówkę. Jest bardzo polska, jest produkowana zgodnie z wysokimi standardami. W Polsce jest praktycznie w 100% zbierana ręcznie. Nasi producenci tworzą najbardziej wymagające na świecie standardy jej zbioru, tak by dłużej zachowywała świeżość, wartości zdrowotne i smak świeżo zebranych owoców. Jej jakość zachwyca handlowców i dietetyków. Jest produktem bez wad, naszą alternatywą dla słodyczy. To naprawdę owoc XXI wieku – mówi Joanna Kret, Członek Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
2. PL-1600X1600.jpg

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Więcej na temat konieczności radykalnej zmiany postrzegana miejsca warzyw i owoców w naszej diecie w materiałach pt. „Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy” „Kęs za kęs, cios za cios”, „Zdrowe zaczyna się od jedzenia” oraz „Zła dieta najczęstszą przyczyną choroby, niska konsumpcja warzyw i owoców najczęstszym błędem żywieniowym”.

Więcej o korzyściach antyoksydacyjnych wynikających ze spożywania owoców i warzyw w pracy dr Olędzki Remigiusz, „Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka. Antioxidant Potential of Fruit and Vegetables and its Impact on Human Health”, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2012, nr 1 (4), s. 44-54, rys., bibliogr. 30 poz. [streszczenie] oraz w ostatnim przedsezonowym numerze Food Forum, maj 2018.


Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol r.jpg

grafika | 214 KB

Pobierz
Łukasz Sieńczewski Cudze chwalicie, borówki nie znacie_baner mailowy.jpg

grafika | 235 KB

Pobierz
Igor Łoniewski Polskie jest lepsze, ale nie wiedziałeś dlaczego_baner mailowy.jpg

grafika | 241 KB

Pobierz
Beata Dethloff - Borówka jest bardzo silnym antyoksydantem_baner mailowy.jpg

grafika | 252 KB

Pobierz
Polska Smakuje.jpg

grafika | 589 KB

Pobierz
Borówki Lato 2018 (2).jpg

grafika | 682 KB

Pobierz
Borówki Lato 2018 (3).jpg

grafika | 457 KB

Pobierz
Borówki Lato 2018 (1).jpg

grafika | 476 KB

Pobierz
Powiązane artykuły
Zła dieta najczęstszą przyczyną choroby, niska konsumpcja warzyw i owoców najczęstszym błędem żywieniowym

temu

Dlaczego owoce i warzywa awansowały na pierwsze miejsce w Piramidzie Żywieniowej? Według zaleceń ekspertów od żywienia Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby uniknąć zagrożenia związanego z rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych, warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy. Poparte badaniami klinicznym zalecenia przypominają nam, że warzywa i owoce są integralnym elementem naszej profilaktyki zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
Zdrowie zaczyna się od jedzenia

temu

Codzienna dieta, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, bezpośrednio warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dieta ma przełożenie na jakość naszego życia, w tym nastrój, poziom energii, ocenę atrakcyjność, poczucie własnej wartości. Spożywana żywność stanowi źródło wielu związków biologicznie czynnych, istotnych w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Wśród najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia jest 50% udział warzyw i owoców. Promowana przez plantatorów borówki zasada „Pół na pół” to szansa na zmianę nawyków żywieniowych. Lato to najlepszy czas by ją promować, bo to najlepszy czas by konsumenci mogli ją zastosować.  
Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy

temu

Owoce i warzywa awansowały na najważniejsze, pierwsze miejsce w Piramidzie Żywieniowej. Według Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. To dlatego są ulubioną kategorią dietetyków. Niskie krajowe spożycie owoców i warzyw to jedna z podstawowych naszych wad żywieniowych.
10 powodów, dla których pokochasz borówkę tego lata!

temu

Praktyczne informacje dla Konsumentów. Wydane w formie ulotki są dostępne dla Plantatorów. Zapraszamy do kontaktu. Wysyłamy po 100-200 sztuk by wesprzeć edukacje, degustacje, prezentacje, targi etc.