Zdrowie zaczyna się od jedzenia

Zdrowie zaczyna się od jedzenia

Opublikowany

Codzienna dieta, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, bezpośrednio warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dieta ma przełożenie na jakość naszego życia, w tym nastrój, poziom energii, ocenę atrakcyjność, poczucie własnej wartości. Spożywana żywność stanowi źródło wielu związków biologicznie czynnych, istotnych w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Wśród najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia jest 50% udział warzyw i owoców. Promowana przez plantatorów borówki zasada „Pół na pół” to szansa na zmianę nawyków żywieniowych. Lato to najlepszy czas by ją promować, bo to najlepszy czas by konsumenci mogli ją zastosować.  

2. PL-1600X1600.jpg
Wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, uwzględniających posiłki zawierające duże ilości różnorodnych owoców i warzyw, jest warunkiem i szansą dla nas, że racjonalnie żywieni, unikniemy wielu chorób cywilizacyjnych i zachowamy dużą witalność w późniejszym wieku. Lato to czas kiedy mamy dostęp do największej ilości świeżych produktów. Latem promocja zdrowych nawyków ma sens. Ta trudna rzecz, jest bowiem latem najłatwiejsza. Warto zwrócić też uwagę, że latem jest najtańsza.   

Jesteś tym co jesz

Współczesny tryb życia to bardzo dużo pracy, stresu, ciągła gonitwa, złe odżywianie, brak czasu, tak naprawdę na odżywianie. Jak już coś zjemy, to jest to niezdrowa żywność, przetworzona, gotowa, fast-food. Powinniśmy złapać owoc, warzywo, a nie to co nam wpadnie do ręki tylko po to, żeby po prostu coś zjeść. No i nie pijemy! - mówi dr n. med. Beata Dethloff - kliniki medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beaty Dethloff, podczas Kongresu Food Forum - Przełomowe doniesienia medyczne i dietetyczne.

Co to znaczy zdrowe życie?

Zdrowe odżywianie i zdrowe życie to przede wszystkim mniej stresu, co jest trudne dzisiaj, ale przynajmniej ustabilizowanie tego, co mamy, zaplanowanie, zorganizowanie, bo jeżeli zorganizujemy sobie nasze życie w odpowiedni sposób, to wtedy będziemy mieli czas na tych kilka posiłków, zdrowych, zjedzonych w spokoju, a nie takich, że łapiemy coś-tam po drodze. To jest wypijanie tych dwóch – dwóch i pół litrów wody, to jest spożywanie owoców, warzyw, które zawierają olbrzymie ilości antyoksydantów, i walczą z wolnymi rodnikami, które nasz organizm wydziela wszędzie i cały czas. Powodem jest zanieczyszczenie, słońce, właśnie złe odżywianie – dodaje dr Beata Dethloff.

Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe?

Aktywność prozdrowotną warzyw i owoców buduje bardzo duża ilość witamin, minerałów oraz polifenole, które wykazują silne działanie antyoksycadyjne - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, specjalista ds. żywienia, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe?

Przeważająca większość antyoksydantów nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego głównym ich źródłem powinny być świeże owoce i warzywa stanowiące element codziennej diety. Ze wszystkich owoców i warzyw produktem najbardziej bogatym w antyoksydanty jest borówka. Badania pokazują, że już trzy porcje borówki wielkości filiżanki na tydzień potrafią wpłynąć na obniżenie wysokiego ciśnienia czy złego cholesterolu, wspierają pamięć i koncentrację, poprawiają wzrok oraz mogą mieć wpływ na leczenie depresji. To owoc do zadań specjalnych wykorzystywany nawet w profilaktyce i leczeniu nowotworów.
wykres001.jpg

Rys. Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol równoważnika troloksu [Cao 1998; Kalt 1999; Korkina 2005; Wang i in. 2009].

Owoce i warzywa, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, powinny stanowić znaczną część spożywanej każdego dnia żywności.
Wzrost konsumpcji owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty to skuteczna strategia ograniczania częstości występowania chorób cywilizacyjnych. Przeciwutleniacze wzmacniają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, co obniżają ryzyko rozwoju wielu chorób.

Życie w kolorze blue

Zazwyczaj, kiedy widzimy coś, co jest ciemnoczerwone, ciemnofioletowe, to możemy skojarzyć z tym duży potencjał antyoksydacyjny. Również barwnik zielony, który również jest bardzo popularny, chodzi o warzywa, chlorofil, który również jest antyoksydantem. Pomagają nam one walczyć ze stresem, z infekcjami, a także ograniczyć podatność na nowotwory.
Stały dopływ antyoksydantów pomaga nam ograniczyć ekspozycję na tego typu zagrożenia zdrowia. Borówka ma atrakcyjny smak, nie niesie za sobą jakiegoś dużego ładunku i glikemicznego i kalorycznego. A poza tym ten ciemny kolor, czyli duża ilość antyoksydantów - mówi Klaudia Brzywcy, dietetyk kliniczny w Centrum medycznym Św. Łukasza w Gdańsku.

Zdrowa słodycz – borówka zamiast batonika

W sezonie borówka to świetny dodatek, nie tylko do deserów, z czym nam się kojarzy, ale też do obiadu. To dla dorosłych i dla dzieci szybka, świetna przekąska i świetny też posiłek główny. Wygodna, bo jadąc w trasę też możemy zapakować sobie borówkę do samochodu w pojemniczek – mówi Monika Wójcicka, dietetyk i trener personalny, Mobilny Fitness w Lubinie.

Zdrowa słodycz - borówka zamiast batonika

Borówka to zdrowa słodycz. To jest bardzo dobre określenie. Zdrowa słodycz, polskie jagody czy borówka, to jest dobry pomysł. Zamiast batonika sięgamy po borówkę. Zdrowe słodycze istnieją – dodaje Monika Wójcicka, dietetyk i trener personalny, Mobilny Fitness w Lubinie.
Częścią zdrowa publicznego powinna być ścisła współpraca producentów, dietetyków i trenerów personalnych. Wszyscy patrzymy na zdrowie bardzo szeroko. Widzimy konieczność promocji najnowszej Piramidy Żywienia i Aktywności Fizycznej, w tym wielkiej promocji warzyw i owoców, ich znaczenia w naszej diecie. My jak plantatorzy borówki mamy dwa cele: 1 kg borówki na osobę i znaczące zwiększenie udziału warzyw i owoców w koszyku zakupowym Polaków. Promocji współpracy i tak jak powiedziała Pani Monika Wójcicka - dobrego kontaktu z drugim człowiekiem i wspólnych posiłków.  Z radością chce się powtórzyć. Owoce i warzywa na polskie stoły! – mówi Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.


Więcej o najnowszej Piramidzie Żywieniowej oraz zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia, które są wielką szansą dla producentów, w tekstach "Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy" oraz "Kęs za kęs, cios za cios". Bank zdjęć owoców i plantatorów w zakładce Press Kits.

1. PL-2000Xx1600.jpg

Kopiuj tekst

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

Zdrowa słodycz - borówka zamiast batonika_Monika Wójcicka.jpg

grafika | 420 KB

Pobierz
Zdrowa słodycz - borówka zamiast batonika.jpg

grafika | 241 KB

Pobierz
Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe_Łukasz Sieńczewski.jpg

grafika | 441 KB

Pobierz
Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe_.jpg

grafika | 237 KB

Pobierz
Życie w kolorze blue.jpg_Klaudia Brzywcy.jpg

grafika | 417 KB

Pobierz
Życie w kolorze blue.jpg

grafika | 233 KB

Pobierz
Co to znaczy zdrowe życie_Beata Dethloff.jpg

grafika | 484 KB

Pobierz
Co to znaczy zdrowe życie_.jpg

grafika | 236 KB

Pobierz