10 powodów, dla których pokochasz borówkę tego lata!

Kopiuj tekst

10 powodów, dla których pokochasz borówkę tego lata!

Opublikowany

Praktyczne informacje dla Konsumentów. Wydane w formie ulotki są dostępne dla Plantatorów. Zapraszamy do kontaktu. Wysyłamy po 100-200 sztuk by wesprzeć edukacje, degustacje, prezentacje, targi etc. 


10 walorów zdrowotnych borówki

Borówka jest słodka, smaczna i ma niewiele kalorii (57 kcal w 100 g), ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.

„Jedzmy borówki, to mały wielki cud natury, który ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Lato to najlepszy czas na budowanie naszej siły i odporności. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie.”

Emilia Szczęsna, Ekspert Fundacji Promocji Polskiej Borówki

Według danych USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Dlatego pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu na dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Jednym słowem przeciwutleniacze zawarte w jagodach borówki to nasi sprzymierzeńcy, mający istotny wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia.


① Działanie antynowotworowe

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników i zapobiegają niszczeniu komórek, borówka jest skuteczna w profilaktyce antynowotworowej.
wykres001.jpg

Wykres 1. Wartości potencjału oksydacyjnego w surowcach owocowych na 100g produktu (μmol równoważnika troloksu) Źródło: Cao i in. 1998; Korkina 2005; Wang i in. 2009].


② Choroby układu krążenia

Fitoestrogeny zawarte w borówkach oprócz działania antynowotworowego  wykazują także korzystny wpływ na układ krążenia, poprzez uszczelnianie i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych oraz poprawę przepuszczalności naczyń włosowatych.


Redukują zły cholesterol

Fitoestrogeny to  hormony roślinne, które  posiadają zdolność ochrony organizmu przed nadciśnieniem i rozwojem miażdżycy zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom „złego” cholesterolu LDL.
10  walorów zdrowotnych borówki Rewers.jpeg

④ Obniżają wysokie ciśnienie

Jak podają badacze z Uniwersytetu Floryda, już spożycie jednej filiżanki owoców dziennie przyczynia się do obniżenia ciśnienia. W innym badaniu naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie wykazali, że poddane badaniu kobiety, które jadły największe ilości  borówek miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej, nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.


⑤ Borówki to zdrowe słodycze

Ich smak, kształt i struktura powodują, że są atrakcyjne i łatwe do spożycia. Pomagają w leczeniu cukrzycy typu 2 i wspierają nas w walce o utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Włączenie borówek do dziecięcego jadłospisu wytworzyć może u maluchów zdrowe nawyki żywieniowe i złamać schemat myślenia, że coś dobrego i słodkiego zawsze musi być niezdrowe.


⑥ Borówki są doskonałym pokarmem dla mózgu

Najlepiej pokazują to badania przeprowadzone na grupach seniorów, którym w wyniku regularnego spożywania borówek poprawiała się pamięć, koncentracja i nastrój. Podobne badania przeprowadzono w grupie dzieci i młodzieży. Wykazały one, że borówki wpływają na poprawę nastroju i są bardzo pomocne w zwiększaniu koncentracji oraz leczeniu stanów depresyjnych w każdej grupie wiekowej.


⑦ Poprawiają wzrok

Podczas II Wojny Światowej podawano borówki pilotom RAF-u w celu zwiększenia ich zdolności widzenia – szczególnie w nocy. Dziś wiemy, że niebieskie jagody warto stosować pomocniczo w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Borówki wzmacniają kolagen, a co za tym idzie wszystkie tkanki łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego.
Współcześnie zalecane są kierowcom i osobom pracującym przy komputerze, ale tak naprawdę każdy z nas korzystający z takich sprzętów jak smartfon, tablet, komputer, telewizor itp. w trosce o swój wzrok powinien zadbać o włączenie do diety borówek.


⑧ Pomagają przy infekcjach dróg moczowych

Wiemy, że żurawina pomaga w leczeniu infekcji dróg moczowych. Podobne właściwości  mają owoce borówki, w których znajdują się związki nazywane proantycyjanidami, wykazujące pozytywne działanie na układ moczowy człowieka. Zapobiegają infekcjom dróg moczowych ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian przewodów moczowych i pęcherza.



⑨ Eliksir młodości

Borówki w znaczny sposób usuwają nadmiar wolnych rodników, przyspieszają regenerację zniszczonych komórek nerwowych oraz pobudzają proces powstawania nowych.  Dzięki temu opóźnione zostają procesy starzenia, powstawania zmarszczek, a cera wygląda pięknie i zdrowo.


⑩ Układ trawienny

Borówki spowolniają ruchy robaczkowe jelit, działają hamująco na rozwolnienie i normalizują pracę układu trawiennego. Mogą być użyteczne podczas grypy jelitowej, z powodu swoich naturalnych właściwości przeciwbiegunkowych. Pomagają usuwać wszelkie toksyny z organizmu i budują naszą odporność.

10  walorów zdrowotnych borówki Awers (1).jpeg

Najlepsze źródło antyoksydantów - borówka  zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw

Za jedną z podstawowych przyczyn powstawania nowotworów i wielu chorób cywilizacyjnych uważa się wolne rodniki, czyli aktywne formy tlenu, które niszczą błony komórkowe i DNA w organizmie człowieka. Proces ten nazywany jest stresem oksydacyjnym komórek, który odpowiedzialny jest za choroby związane z procesem starzenia, miażdżycę, wiotczenie skóry oraz powstawanie nowotworów. 
Borówka zawiera antyoksydacyjne witaminy C i E oraz dużą ilość antocyjanów. ANTOCYJANY to silne antyoksydanty i prawdziwe siły specjalne skierowane przez naturę do walki o zdrowie i witalność człowieka. Jest to grupa związków chemicznych z klasy flawonoidów, będących glikozydami. Są naturalnymi barwnikami pochodzenia roślinnego i to właśnie im borówka zawdzięcza swój granatowy kolor, bowiem w zależności od pH soku komórkowego antocyjany mogą przyjmować barwę od czerwonej do fioletowej. Stężenie antocyjanów w borówce to kolo  800 – 4200 mg/kg świeżej masy. Antocyjany działają przeciw  przeciwgrzybiczno i przeciwnowotworowo. Aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiegają krwawieniom. Poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Dzięki swoim właściwościom są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy.
Kolejnym ważnym składnikiem borówki są garbniki. To substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupy polifenoli. Charakteryzują się zdolnością do trwałego wiązania z białkami, a także do ściągania, czyli garbowania skóry, przez co znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Pomagają usuwać toksyny z organizmu i budują naszą odporność.


Informacja dla plantatorów 

Prezentowana treść została opracowana w formie ulotki pod tym samym tytułem "10 powodów, dla których pokochasz borówkę tego lata!". Zapraszamy do kontaktu, chętne prześlemy Państwu 100-200 sztuk, zależnie od pomysłu na jej dostarczenie naszym konsumentom. Szczególne polecamy w sytuacji kiedy edukujecie, organizujecie degustacje, wybieracie się na targi itp.
Kontakt: dzienpolskiejborowki@gmail.com

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Opracowanie oraz druk ulotki sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

10 walorów zdrowotnych borówki Awers.jpeg

grafika | 1,21 MB

Pobierz
10 walorów zdrowotnych borówki Rewers.jpeg

grafika | 1,31 MB

Pobierz
10 walorów zdrowotnych borówki Wykres.jpg

grafika | 153 KB

Pobierz
10 walorów zdrowotnych borówki 2018 (2).jpg

grafika | 258 KB

Pobierz
Powiązane artykuły
Polskie owoce są lepsze, ale zdziwisz się dlaczego!

temu

Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz, kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo dostępne przez okrągły rok, powinniśmy to robić ze świadomością, że jest to dla nas zdrowsze. Powinniśmy spożywać świeże produkty, które rosną w miejscu, w którym żyjemy. To najprostsza wskazówka, która poprawi stan naszego zdrowia i nasze samopoczucie. W ramach kampanii „Lato z borówkami” plantatorzy pokazują całoroczną pracę na rozsianych w całej Polsce plantacjach. Eksperci promują walory owocu, w którego produkcji osiągnęliśmy olbrzymi sukces. Lekarze przekonują do kupowania lokalnych warzyw i owoców. Wszyscy akcentują sezonowość – lato to najlepszy czas na jagodowy dietetyczny patriotyzm.
Kęs za kęs, cios za cios

temu

Połowę tego, co jemy powinny stanowić warzywa i owoce. Wszyscy wiemy też, że warzywa i owoce są zdrowe [1]. I cóż robimy z tą wiedzą? Najczęściej nic nie robimy! Okazuje się, że zmiana nawyków jest dla nas tak trudna, że tylko 12% Polaków sięga kilka razy dziennie po warzywa, a 14% po owoce [2].
Czy borówka może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2?

temu

1 lipca zaczyna się sezon na polskie borówki, a 27 czerwca to dzień walki z cukrzycą - czy te dwie daty mają ze sobą coś wspólnego?
Lato z borówkami czas zacząć!

temu

1 LIPCA obchodzony jest Dzień Polskiej Borówki. To święto owocu, symboliczny początek zbiorów w Polsce i okazja, by promować wyjątkowe walory owocu. Spożycie borówki rośnie na całym świecie. Jest to niezwykle cenny owoc nie tylko ze względu na walory smakowe, ale z powodu jego właściwości prozdrowotnych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.