Zapraszamy na uroczyste obchody Dnia Polskiej Borówki 2018

Kopiuj tekst

Zapraszamy na uroczyste obchody Dnia Polskiej Borówki 2018

Opublikowany

Zapraszamy na święto owocu i oryginalną uroczystość rozpoczęcia borówkowego sezonu. Sobota 30 czerwca 2018, od godziny 11:00, na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu. 

1. PL-2000Xx1600.jpg
Będzie możliwość spróbowania świeżych, polskich, tegorocznych borówek, w naprawdę dużych ilościach! Przyjadą producenci z różnych regionów kraju. Pokażą krzewy borówki wysokiej i opowiedzą o wymagającej całorocznej pracy na plantacji. Będą soki, borówkowe miody, dużo dobrego jedzenia oraz dobre zdjęcia. To nasz znak rozpoznawczy. Oto relacja z inauguracji w ubiegłym roku - zdjęcia oraz film.
Oficjalnej degustacji dokona dziecko plantatorów. Wybory zakończą się 24/06. W finale znaleźli się: Maciej Chromiński, Hania Talaga, Leon Górniak, Basia Milewska. Czwórka kandydatów ma od 7 do 18 miesięcy. Dla nich będzie to pierwszy borówkowy sezon w życiu. Dlaczego borówki tak smakują dzieciom? Ponieważ są słodkie, są zdrową alternatywą dla słodyczy. Będą mówić o tym eksperci, w tym Anna Radowicka.
Oto ramowy program: 
  • 10:00 Inauguracja wydarzenia Dzień Polskiej Borówki.
  • 10:05 Spotkanie plantatorów z różnych regionów produkcji. 
  • 10:45 Przywitanie 5 rodzin uczestniczących w wyborach najmłodszego plantatora. 
  • 11:00 Rozpoczęcie części oficjalnej i przywitanie gości honorowych
    O celach kampanii LATO z BORÓWKAMI – Witold Boguta, Prezes Zarządu KZGPOiW.
    O zdrowotnych walorach borówki – Anna Radowicka, dietetyk i ekspert ds. jakości żywienia.
    Oficjalna prezentacja pierwszych w tym roku owoców.
  • 11:20 Degustacja dokonana przez najmłodsze dziecko w borówkowej branży. Formuła: "Sezon 2018 uważamy za otwarty!"
  • 11:30 Zaproszenie do wspólnego zdjęcia
    Rozmowy z ekspertami na temat walorów borówki i jej uprawy.  
    Wywiady - czas dla dziennikarzy i kamer.
  • 11:45 Degustacje borówek, sprzedaż borówkowych miodów i soków. 
  • 14:00 Planowane zakończenie  

Promujemy aktywny tryb życia, zdrowotne walory borówki i jej polskość.
Zapraszamy serdecznie! Oto link do wydarzenia na Facebooku
Targ Śniadaniowy na Żoliborzu to modne miejsce robienia zakupów i celebracji wspólnych śniadań. Wybór ludzi praktykujących zdrowy tryb życia i stawiających na świeże produkty. Skwer w al. Wojska Polskiego 4, róg Śmiałej. Więcej na www.targsniadaniowy.pl 
Zaproszenie na stronie Polskiej Agencji Prasowej - Kalendarium PAP

Święto po patronatem:
- Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
- Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła (IŻŻ)
- Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ)
- Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Dzień Polskiej Borówki jest częścią kampanii „LATO z BORÓWKAMI” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Kampania umożliwia kontynuację i rozszerzenie dotychczasowych działań promocyjnych, prowadzonych z inicjatywy plantatorów. Celem kampanii jest promocja spożycia i walorów zdrowotnych borówki.

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Kopiuj tekst

Udostępnij

Powiązane artykuły
Produkcja borówki jest bardzo wymagająca

temu

Borówka ma dobrą prasę. Z dietetycznego punktu widzenia nie ma słabych punktów. W mediach jest wiele informacji o jej walorach i stałej obecności w rankingach najzdrowszych owoców. Popularność i ilość sukcesów, w tym eksportowych, sprawia, że również jej produkcja postrzegana jest jako bezproblemowa. W czasie przygotowań do sezonu plantatorzy zwracają uwagę na to, że produkcja borówki jest bardzo wymagająca.
Co jest najciekawsze w uprawie borówki?

temu

Uprawa borówki to zmagania z trzema żywiołami i praca na trzy etaty. Przymrozki, wiatr, dbałość o owady zapylające, walka z gradem, upałami. Niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę, że plantacji jagodowych w Polsce nie prowadzi się bez nawadniania. Ale podobno najciekawsze w uprawie borówki jest odpowiednie zapylenie. Na plantacjach są pszczoły, trzmiele, nawet żuki potrafią zapylać kwiaty. Kiedy pierwsze kwiaty kwitną i są lepiej zapylone, mamy większy plon, ale nie dzięki większej liczbie owoców, tylko dzięki większym owocom. Umiejętność współpracy z naturą jest tym, o czym powinniśmy opowiadać. 
Produkcja borówki jest bardzo naturalna

temu

Produkcja borówki jest nastawiona na współpracę z naturą, dlatego są to owoce bardzo zdrowe i smaczne. Partnerstwo z przyrodą to coś, o czym plantatorzy powinni mówić. Ten aspekt jest bardzo wartościowy dla konsumentów. Opowiedzmy o borówkach, jak 4-letniemu dziecku – tymi słowami zapraszamy do tego, by pokazywać piękne plantacje, pasję i wiedzę polskich plantatorów.
10 walorów zdrowotnych borówki

temu

Borówka jest słodka, jest smaczna i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.