LATO z BORÓWKAMI. 1 LIPCA początek sezonu i święto owocu

Kopiuj tekst

LATO z BORÓWKAMI. 1 LIPCA początek sezonu i święto owocu

Opublikowany

1. PL-2000Xx1600.jpg
Wielkimi krokami zbliża się lato. W naszym klimacie jest to czas największego bogactwa natury i dobry moment, aby zadbać o naszą odporność i zdrowie. O tej porze roku mamy największą szansę na wprowadzenie do swojej diety mnóstwa świeżych owoców i warzyw, które trafiają do sklepów prosto z polskich upraw. Już od wiosny cieszymy się na sezon szparagowy czy truskawkowy. Z każdej strony docierają do nas informacje „już są”, „jedzmy, póki są”, „najsmaczniejsze – sezonowe” itp. 
Wraz z początkiem lata nadejdzie sezon na borówki z polskich plantacji. Potrwa nawet do września. Dlaczego chcemy na to zwrócić uwagę? Z dwóch powodów – po pierwsze dlatego, że owoce borówki są tak zdrowe, że nazywane są „owocem XXI wieku”, a po drugie dlatego, że Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji tego owocu.
Przyzwyczailiśmy się, że borówkę nazywamy amerykańską. Moda na nią przyszła do nas z USA i Kanady, a tymczasem nasi krajowi producenci mają olbrzymie sukcesy w uprawie tego owocu. Polska z produkcją na poziomie ok. 16 tysięcy ton zajmuje 7 miejsce w światowym rankingu największych producentów. Borówka powoli staje się naszym dobrem narodowym, jak możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przy Instytucie Żywności i Żywienia. Szacuje się, że około 80% owoców z polskich upraw trafia na rynki zagraniczne do 25 krajów na 4 kontynentach. W Polsce borówka produkowana jest od ponad 40 lat. Stała się w tym czasie drugim po jabłkach pod względem wartości eksportu owocem. Ręczne zbierana, praktycznie wyłącznie w jakości deserowej, stała się wizytówką sektora ogrodniczego. Od początku lipca do końca września Polska jest kluczowym dostawcą borówki na najbardziej wymagające rynki.
Spożycie borówki rośnie na całym świecie. Jest to niezwykle cenny owoc nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z odżywczego punktu widzenia. Jagody borówki dla wielu ludzi stały się naturalnym elementem zdrowego stylu życia. Borówka, jak żaden inny owoc, wpisuje się w trendy i poszukiwania praktycznych sposobów na zdrowe życie. Klasyfikowana jako „super food” stała się elementem diety każdego, kto dba o zdrowy tryb życia.
Spośród wszystkich owoców i warzyw ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diety antynowotworowej. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć ciśnienie, zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku. Borówki działają na poprawę nastroju i pomagają w walce z depresją. Wpierają też proces redukcji wagi  i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Mają dużą zawartość witamin K i C oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.
Więcej o wyjątkowych walorach borówek w kompendium: 10 najważniejszych walorów zdrowotnych
1 LIPCA to data rozpoczęcia zbiorów borówki w Polsce. Organizacja Dnia Polskiej Borówki jest inicjatywą plantatorów. Święto promuje walory smakowe i zdrowotne borówki. Ma też pokazać jej polskość, fakt uprawy w kraju i wyjątkowe sukcesy polskich plantatorów. 1 LIPCA tradycyjnie rozpoczyna się też sezon na polską borówkę na świecie.
Czy borówka jest polska? Jak najbardziej, dlatego z całego serca zachęcamy do spożywania polskiej borówki, która uprawiana jest naturalnie, jest świeża, bo nie jedzie do nas z drugiego końca świata i jest super owocem do zdań specjalnych. Dobrą wiadomością jest, fakt że sezon borówkowy trwa przez 3 miesiące, co pozwala nam realnie wzmocnić nasze organizmy i zbudować odporność.

Jak polscy plantatorzy uprawiają borówki

Borówki dobrej jakości – czyli świeże – są jędrne, suche i mają wyraźny, jasnoniebieski woskowy nalot. Aby uzyskać taki efekt na półce w sklepie plantatorzy muszą wykazać się dużą starannością i dbałością o zimny łańcuch, od pola do półki.
Borówki zbiera się ręcznie, na jeden kontakt posługując się kciukami obu dłoni. Dla zachowania nalotu i uniknięcia uszkodzeń osoba zbierająca może w rękach trzymać jednocześnie nie więcej niż 5-7 borówek. Dla zachowania najwyższej jakości i smaku borówek, ich wstępne schłodzenie powinno nastąpić zaraz po zebraniu. Bardzo ważne jest również maksymalne skrócenie czasu przebywania owoców w sortowni. Zasada jest prosta - owoce, które zebrano wcześniej, są pierwsze w kolejce do wyjazdu do sklepów.  Borówki najlepiej kupować w przezroczystych opakowaniach, które pozwalają obejrzeć owoce ze wszystkich stron. W domu warto przechowywać je w lodówce – dzięki temu zachowają świeżość nawet przez 7 dni. Niebieskie jagody najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, więc zalecamy wyjąć je z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem.

Dzień Polskiej Borówki jest częścią kampanii „LATO z BORÓWKAMI” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Kampania umożliwia kontynuację i rozszerzenie dotychczasowych działań promocyjnych, prowadzonych z inicjatywy plantatorów. Celem kampanii jest promocja spożycia i walorów zdrowotnych borówki.

Święto objęli patronatem:
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
- Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła (IŻŻ)
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ)
- Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

_______
Więcej o przygotowaniach do 1 LIPCA - Dnia Polskiej Borówki 

Strona www: http:// LATO z BOROWKAMI.pl  

Fanpage: www.facebook.com / Dzien Polskiej Borowki

Kanał YouTube: Dzień Polskiej Borówki 

Zdjęcia

Do wykorzystania http://latozborowkami.pl/ Press Kits

Plan najbliższych aktualizacji: 17/06, 30/06 oraz 1/07

Dane kontaktowe

Źródłem informacji i branżowym koordynatorem agro-edukacji jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki. Powstała w 2017 roku aby rozwijać inicjatywę plantatorów, w szczególności projekty edukacyjne mające przybliżyć zdrowotne walory borówki i sukces branży, której udało się stworzyć modę na polską borówkę.  

Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk, Przewodnicząca Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki
dzienpolskiejborowki@gmail.com   +48 606 717 271

Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw  
biuro@grupyogrodnicze.pl   +48 504 096 015

Branżowi eksperci do Państwa dyspozycji

dr Paweł Krawiec – plantator i naukowiec, adiunkt w Katedrze Sadownictwa i Szkółkarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
paweł.krawiec@up.lubln.pl   +48 600 461 421  

Anna Radowicka – technolog żywienia i dietetyk, ekspert w ocenie jakości żywności i żywienia
anna.radowicka@gmail.com   +48 668 611 169

Kopiuj tekst

Udostępnij

Powiązane artykuły
10 walorów zdrowotnych borówki

temu

Borówka jest słodka, jest smaczna i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Produkcja borówki jest bardzo wymagająca

temu

Borówka ma dobrą prasę. Z dietetycznego punktu widzenia nie ma słabych punktów. W mediach jest wiele informacji o jej walorach i stałej obecności w rankingach najzdrowszych owoców. Popularność i ilość sukcesów, w tym eksportowych, sprawia, że również jej produkcja postrzegana jest jako bezproblemowa. W czasie przygotowań do sezonu plantatorzy zwracają uwagę na to, że produkcja borówki jest bardzo wymagająca.
Zapraszamy na uroczyste obchody Dnia Polskiej Borówki 2018

temu

Zapraszamy na święto owocu i oryginalną uroczystość rozpoczęcia borówkowego sezonu. Sobota 30 czerwca 2018, od godziny 11:00, na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu. 
Razem możemy więcej

temu

Plantatorzy borówki mogą być wzorem. Wspólne działanie producentów to dziś podstawa wszelkiej działalności. Branżowym koordynatorem wielu projektów jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki. Wspólnie, razem, możemy więcej niż pojedynczo – Fundacja pokazuje, że współpraca jest możliwa i angażuje w nią kolejnych producentów. Fundacja powstała w 2017 roku aby rozwijać inicjatywę plantatorów, w szczególności zadania edukacyjne mające przybliżyć zdrowotne walory borówki i sukces branży, której udało się stworzyć modę na polską borówkę.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.