Co jest najciekawsze w uprawie borówki?

Co jest najciekawsze w uprawie borówki?

Opublikowany

Uprawa borówki to zmagania z trzema żywiołami i praca na trzy etaty. Przymrozki, wiatr, dbałość o owady zapylające, walka z gradem, upałami. Niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę, że plantacji jagodowych w Polsce nie prowadzi się bez nawadniania. Ale podobno najciekawsze w uprawie borówki jest odpowiednie zapylenie. Na plantacjach są pszczoły, trzmiele, nawet żuki potrafią zapylać kwiaty. Kiedy pierwsze kwiaty kwitną i są lepiej zapylone, mamy większy plon, ale nie dzięki większej liczbie owoców, tylko dzięki większym owocom. Umiejętność współpracy z naturą jest tym, o czym powinniśmy opowiadać. 

1. PL-2000Xx1600.jpg
- Najciekawsze w uprawie borówki jest odpowiednie zapylenie. Jest to ciekawe. Konsument często myśli, że zapyla jedynie pszczoła miodna. Natomiast większość zapylaczy to są inne owady. Trzmiele, murarki, nawet żuki potrafią zapylać kwiaty. Borówka kwitnie często w złych warunkach pogodowych, kiedy pszczoła murarka nie operuje. Trzmiel wtedy, jako ten wielki owad, jest odporny na deszcz, na niskie temperatury i na wiatr. I on potrafi zapylić kwiaty borówki nawet w trudnych warunkach. Dzięki temu mamy więcej owoców, więcej pierwszych kwiatów. Pierwsze kwiaty, które kwitną są lepiej zapylone, mamy większe owoce, producenci mają większy plon, ale nie dzięki większej liczbie owoców, tylko właśnie dzięki większym owocom – mówi Damian Pawliński, Koppert Polska. Tak działa natura.

Co jest najciekawsze w uprawie borówki?

Trzy żywioły na trzy etaty

- Producent zmaga się z przyrodą, z pogodą, a to są bardzo często wiatry, które mogą zniszczyć w ciągu tygodnia cały plon, więc musimy stawiać osłony przeciwwietrzne. W Polsce mamy też takie dni gradowe w ciągu sezonu, które potrafią zniszczyć praktycznie 50 czy też 100% plonu. A więc plantacje owoców jagodowych trzeba w tej chwili przykrywać, zwłaszcza jeśli myślimy o uprawach przeznaczonych na rynek świeży. Upały sprawiają, że niestety w tej chwili plantacji jagodowych nie poprowadzi się bez nawadniania. Pamiętajmy, że większość owoców jagodowych składa się w 80-90% wody. Czasami niektórzy mogli powiedzieć, że owoc jagodowy to jest najdroższe opakowanie napoju orzeźwiającego do sprzedaży. No bo to jest to 80-90% wody. Tę wodę trzeba dostarczyć. Albo z nieba, co niekoniecznie czasami może być dobre, bo będzie za dużo. Albo samemu trzeba nawodnić. Te wszystko  składa się na to pudełko 250 gram, czy borówek, czy też malin, na półce sklepowej - dr Paweł Krawiec, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Trzy żywioły na trzy etaty

- Dzień pracy przeciętnego sadownika jagodowego zaczyna się o 6.00 rano, a bardzo często kończy się o 24.00 w nocy, z tego względu, że zabiegi pielęgnacyjne, ochronne, wykonuje się niestety po zachodzie słońca. Trzeba też dbać o owady oblatujące, które zapylają kwiaty i powodują, że te owoce powstają. A więc od początku wiosny do końca sezonu to jest praca od 6.00 – 24.00. To będzie praktycznie na 3 etaty.
Uprawa borówki to zmagania z trzema żywiołami i praca na trzy etaty. Pasja jest tu warunkiem sukcesu.  Potrzebna jest umiejętność budowania relacji handlowych, znakomita, czasem wręcz wyrafinowana logistyka. Ale najciekawsza jest umiejętność współpracy z naturą, to chcemy pokazać. Zapraszamy plantatorów z całej Polski, opowiedzcie o borówkach, pokażcie swoje piękne plantacje – mówi Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk, plantatorka, Przewodnicząca Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Specjalne LICZNIKI do ściągnięcia na ​jagodnik.pl​​​

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

Damian Pawliński.jpg

grafika | 420 KB

Pobierz
Damian Pawliński_baner mailowy.jpg

grafika | 159 KB

Pobierz
Paweł Krawiec.jpg

grafika | 341 KB

Pobierz
Paweł Krawiec_baner mailowy.jpg

grafika | 136 KB

Pobierz
Powiązane artykuły
Co jest najtrudniejsze w uprawie borówki?

temu

Borówka ma wiele przewag, ale jej uprawa jest bardzo wymagająca. Polacy odkrywają borówkę, ale nie wiedzą, że od założenia plantacji do pierwszego zbioru mija 5-6 lat. Nie kojarzą rolnika-plantatora borówki, co to jest za człowiek, jak produkuje. Jak szybko kolejne pokolenie polskich plantatorów nauczyło się korzystać z doświadczenia pionierów i wiedzy ekspertów. Przed nami czas, w którym chcemy opowiedzieć konsumentom o tym jak produkujemy i że na świecie panuje moda na polską borówkę.
Produkcja borówki jest bardzo wymagająca

temu

Borówka ma dobrą prasę. Z dietetycznego punktu widzenia nie ma słabych punktów. W mediach jest wiele informacji o jej walorach i stałej obecności w rankingach najzdrowszych owoców. Popularność i ilość sukcesów, w tym eksportowych, sprawia, że również jej produkcja postrzegana jest jako bezproblemowa. W czasie przygotowań do sezonu plantatorzy zwracają uwagę na to, że produkcja borówki jest bardzo wymagająca.
Produkcja borówki jest bardzo naturalna

temu

Produkcja borówki jest nastawiona na współpracę z naturą, dlatego są to owoce bardzo zdrowe i smaczne. Partnerstwo z przyrodą to coś, o czym plantatorzy powinni mówić. Ten aspekt jest bardzo wartościowy dla konsumentów. Opowiedzmy o borówkach, jak 4-letniemu dziecku – tymi słowami zapraszamy do tego, by pokazywać piękne plantacje, pasję i wiedzę polskich plantatorów.
Zapraszamy na uroczyste obchody Dnia Polskiej Borówki 2018

temu

Zapraszamy na święto owocu i oryginalną uroczystość rozpoczęcia borówkowego sezonu. Sobota 30 czerwca 2018, od godziny 11:00, na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu.