Produkcja borówki jest bardzo naturalna

Produkcja borówki jest bardzo naturalna

Opublikowany

Produkcja borówki jest nastawiona na współpracę z naturą, dlatego są to owoce bardzo zdrowe i smaczne. Partnerstwo z przyrodą to coś, o czym plantatorzy powinni mówić. Ten aspekt jest bardzo wartościowy dla konsumentów. Opowiedzmy o borówkach, jak 4-letniemu dziecku – tymi słowami zapraszamy do tego, by pokazywać piękne plantacje, pasję i wiedzę polskich plantatorów.

1. PL-2000Xx1600.jpg
- Najciekawsze w produkcji borówki jest to, że jest produkowana zgodnie z restrykcyjnymi normami, jednocześnie w zdrowych i czystych siedliskach, które sprawiają, że owoce są zdrowe i bardzo smaczne. Dlatego będziemy starali się wspierać każdą inicjatywę, która buduje tę świadomość wśród producentów oraz konsumentów – mówi Tomasz Domański z Koppert Polska. Koppert jest partnerem sukcesu polskiej borówki. Od 2 lat aktywnie wspiera Fundację Promocji Polskiej Borówki.

Produkcja borówki jest bardzo naturalna

- Produkcja borówki jest, w porównaniu z innymi owocami, bardzo naturalna. Z borówką jest mało problemów, a producenci starają się – na bazie naprawdę szerokiej wiedzy - produkować borówkę w sposób jak najbardziej ekologiczny - dodaje Damian Pawliński, Koppert Polska.

Opowiedzmy o tym, jak wygląda produkcja 

- Myślę, że ludzie nie doceniają tego, jak wygląda sama produkcja borówki, bo tego nie wiedzą. Widzą tylko finalny zbiór, dostają w sklepie owoce, a nie wiedzą, że tak naprawdę prowadzenie plantacji to jest dla plantatorów całe życie. Plantatorzy poświęcają naprawdę wiele, wiele lat, na doskonalenie swoich umiejętności. I dla nich najmniejsza katastrofa czy to pogodowa, czy to związana z problemem w zatrudnianiu ludzi to jest sprawa niemalże życia i śmierci. Ludzie nie mają takiej świadomości. Myślę, że dobrze byłoby, gdyby posiadali jeszcze większą świadomość, do czego cały czas dążymy, że my jesteśmy tak przywiązani do swojej ziemi, że dbamy o to, żeby wytworzyć jak najlepszy produkt dla naszych rodaków – mówi Aneta Koter, Gospodarstwo Ogrodnicze Koter.
- Świadomość to podstawa, ponieważ my wszyscy związani z branżą rolniczą ponosimy olbrzymie ryzyko i ludzie nie zdają sobie z tego sprawy, co jest zresztą zrozumiałe, ja też nie zdaję sobie sprawy z zagrożeń w innych dziedzinach życia, ale myślę, że powinniśmy się uświadamiać i powinniśmy wspierać siebie nawzajem. I przekonywać się do tego, że jeżeli ktoś kupi mój produkt, wyprodukowany przeze mnie, to ja również bardzo chętnie skłonię się do tego, żeby kupić produkt mojego sąsiada, czy mojego dalszego troszeczkę sąsiada – dodaje Koter.

Opowiedzcie o borówkach

Konsumenci powinni dowiedzieć się od nas plantatorów, jak wygląda produkcja borówki. Świadomość to podstawa – ten głos pochodzi od samych plantatorów. Formuła naszej promocji jest otwarta, każdy plantator w Polsce może pokazać swoją plantację i to, co decyduje na niej o jakości borówek. Zachęcam Państwa do pokazania jakości produkcji na Waszych plantacjach - Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk, plantatorka, siostra i córka plantatorów, Przewodnicząca Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Źródło: Fundacji Promocji Polskiej Borówki

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

Tomasz Domański.jpg

grafika | 361 KB

Pobierz
Tomasz Domański_baner mailowy.jpg

grafika | 156 KB

Pobierz
Aneta Koter.jpg

grafika | 386 KB

Pobierz
Aneta Koter_baner mailowy.jpg

grafika | 158 KB

Pobierz
Powiązane artykuły
Produkcja borówki jest bardzo wymagająca

temu

Borówka ma dobrą prasę. Z dietetycznego punktu widzenia nie ma słabych punktów. W mediach jest wiele informacji o jej walorach i stałej obecności w rankingach najzdrowszych owoców. Popularność i ilość sukcesów, w tym eksportowych, sprawia, że również jej produkcja postrzegana jest jako bezproblemowa. W czasie przygotowań do sezonu plantatorzy zwracają uwagę na to, że produkcja borówki jest bardzo wymagająca.
Co jest najtrudniejsze w uprawie borówki?

temu

Borówka ma wiele przewag, ale jej uprawa jest bardzo wymagająca. Polacy odkrywają borówkę, ale nie wiedzą, że od założenia plantacji do pierwszego zbioru mija 5-6 lat. Nie kojarzą rolnika-plantatora borówki, co to jest za człowiek, jak produkuje. Jak szybko kolejne pokolenie polskich plantatorów nauczyło się korzystać z doświadczenia pionierów i wiedzy ekspertów. Przed nami czas, w którym chcemy opowiedzieć konsumentom o tym jak produkujemy i że na świecie panuje moda na polską borówkę.
10 walorów zdrowotnych borówki

temu

Borówka jest słodka, jest smaczna i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Zapraszamy na uroczyste obchody Dnia Polskiej Borówki 2018

temu

Zapraszamy na święto owocu i oryginalną uroczystość rozpoczęcia borówkowego sezonu. Sobota 30 czerwca 2018, od godziny 11:00, na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu.